44. Alone again or

MOTB – Jumpstart Redux. Omslag av Ian Barrett.

Fredagen den 14 juni, kommer Men On The Border att stå på Sandviken Kulturcentrum teater för att spela senaste albumet, Jumpstart Redux – akustiskt. Vi kommer att vara på samma scen som 2016, men med den stora skillnaden att den här gången kommer publiken att vara på scenen med oss – vilket gör det till en mindre lokal och en mer intim atmosfär. Åhörarläktaren kommer att skärmas av med ett draperi, perfekt för att projicera vårt filmmaterial på. Det kommer även att finnas en bar utanför sceningången, i foajén, och bord på scenen där folk kan låta sina glas stå när armarna blir trötta. Konserten kommer också att streamas live på Facebook.

På riktigt känns det som att jag beskriver en händelse i London snarare än i Sandviken. Men när jag tanker efter, mina senaste erfarenheter säger mig att detta kommer att bli bättre än London. De klibbiga golven och illaluktande toaletter som jag upplevde där i april kommer jag inte att sakna. Försök dansa till Smiths låtar på ett golv täckt med 100 lager torkad öl. Det gjorde jag, och det var inte lätt.

Vi har några speciella gäster med oss:

Bertil

– Bertil Fält kommer att spela sopransax. Som Bertil uttrycker det själv är han från en helt annan musikalisk värld (jazzens), men det är det som gör det så spännande. Hans spel lägger till en ny dimension och känsla till låtarna.

Amanda

– Amanda Örtenhag är en stigande stjärna som gillar en utmaning – och vi är väldigt villiga att ge henne en sådan. Bland hennes projekt finns bandet Different Cups, med ett flertal priser i bagaget.

Steven

– Supergitarristen Steven Kautzky Andersson är aktiv i progressiv, metall och alternativ rock, men har till och med fördjupat sig i folkmusik och världsmusik.

– En beatbox. Ja, vi har experimenterat med programmerade beats. Och varför inte?

Ett varierat gäng och olika stilar som vi kommer att dra ihop och peka i samma generella riktning.

Vi kommer även att ha med oss den nu ganska kända hjältegitarren (eller The Beast som Yngwie Malmsteen kallade det), byggt av min arbetsgivare, Sandvik. Den tredje gitarren som byggdes har sålts på auktion, men jag kommer att ta med nummer ett av de två prototyperna och låta Steven provaspela den. Den är aningen tung och halsen känns ovant, men ljudmässigt är den perfekt.

Jag har även bestämt mig för att bära mina indiska kläder igen. Huvudsakligen för att dom är trevligare att se på än svarta jeans, men också för att det påminner mig om 1967, hippies, the summer of love, flower-power och psykedelia. En tid då till och med pop-hits ofta hade något att säga (till skillnad från de flesta hits idag). Men i början av 1967 fanns både The Beatles (Strawberry Fields / Penny Lane) och Engelbert Humperdinck (Release Me) sida vid sida på hitlistan. Det var med andra ord inte bara rosor då.

Alone again or är det briljanta första spåret på Love’s 1967-album Forever changes. Det nådde inte mitt medvetande då – det var för obskyr för mig vid 14 års ålder och det fanns inga hits. Love stannade också hemma i San Francisco medan huvudkonkurrenterna, The Doors, turnerade världen och blev stora stjärnor. Lite synd var det, kan jag tycka.